Taiston blogi

Nuorten kesäkahvila avasi jälleen ovensa 9.6.2022

Tälle sivulle tulee kesän aikana juttusarja, jossa esittelemme mm. nuoret työntekijämme, vapaaehtoisiaja tietenkin antiikkipuolemme mielenkiintoisia esineitä, sekä ihmisiä esineiden takana.

Käsin tehdyt huonekalut

Ulla-Maaria myy Taistolla huonekaluja. Hänen isänsä, Unto Hieta, on tehnyt kaikki kalusteet itse. Orivesiläinen Hieta oli ammatiltaan käsityöopettaja kansakoulun ylemmillä luokilla, ja piti suuresti käsillä tekemisestä.

- Isä oli hyvin taiteellinen ja kätevä käsistään. Hän oli erikoistunut metallitöihin, mutta teki myös paljon puusta. Melkein kaiken kotiin tarvittavan isä teki itse. Käsillä tekeminen oli hänelle ikään kuin terapiaa tai meditaatiota, muistelee Ulla-Maaria.

Unto Hieta menehtyi vuonna -94 tiputtuaan jäihin pilkkiretkellä. Hän oli tuolloin 73-vuotias. Hieta oli hyvin arvostettu ja rakastettu yhteisön jäsen, ja koko kylää järkytti traaginen onnettomuus. Ulla-Maaria on itse muuttanut Saksaan opiskelemaan, ja asuikin siellä yli 40 vuotta, kunnes palasi miehensä kanssa Suomeen kuusi vuotta sitten. Kaikki nyt Taistolla myynnissä olevat Unto Hiedan tekemät huonekalut ovat olleet Ulla-Maarian lapsuudenkodissa siihen asti, kunnes hänen äitinsä muutti palvelukotiin.

- Meillä ei enää ole mahdollisuutta säästää kaikkia mööpeleitä, näitä on niin paljon, Ulla-Maaria sanoo. Hän toivookin, että kaikki huonekalut löytäisivät pian uudet kodit.


Heinäkuussa kahvilaa pitää Jenny

Moi! Mä olen Jenny. Ikää mulla on 18 vuotta ja käyn lukiota. Olen Taiston kesäkahvilassa heinäkuusta.
Olen aina tykännyt laittaa ruokaa ja leipoa, joten olen iloinen, että saan olla Taiston kahvilassa töissä

Heinäkuussa tavataan ;)

Jenny on nyt ollut viikon töissä, ja tykkää kahvilatyöstä. Jennyn bravuuri on erilaiset juustokakut, joita saamme heinäkuussa maistella myös Taiston kahviossa.

Kuva: Pia Hildén

View-Master

Rosemaria sai View-Master –laitteen vanhemmiltaan joululahjaksi ollessaan 5-vuotias. Silloin televisiot olivat vasta rikkaimpien hupia, eikä sellaista talosta löytynyt. Naapuruston lapsia riitti jonoksi asti, kun kaikki halusivat päästä vuorollaan katsomaan ”rainoja”.

- Ei meidän perhe mikään rikas ollut, tavallista työväenluokkaa. Muissa perheissä lapsia vaan saattoi olla se 10, niin ei vanhemmilla ollut varaa tuollaiseen sijoittaa. Minä olen ainut lapsi, niin oli mahdollisuus joskus ostaa jotain vähän hienompaakin, Rosemaria kertoo.

Vaikka View-Masterilla oli monta innokasta pientä käyttäjää, kohdeltiin sitä aina kuin kukkaa kämmenellä. Laite onkin säilynyt hyväkuntoisena läpi vuosien. Myös katselukiekot ovat erinomaisessa kunnossa. Rosemarian ehdoton suosikki oli Bonanza, jota myöhemmin nähtiin ihan televisiostakin. Hyvänä kakkosena tuli Rin-Tin-Tin. Nyt viimein koitti aika laittaa tämä laite myyntiin.

- Olen tätä uskollisesti kantanut mukanani muutosta toiseen, mutta nyt päätin että tästä on varmasti enemmän iloa jollekin toiselle, sanoo Rosemaria.

Harmaan View-Master katselulaitteen mukana tulevat edellä mainittujen rainojen lisäksi Maija Poppanen, Kolme pientä karhua ja Heidi. Hintaa koko setillä vain 30€, tule Taistolle katsomaan!

Kesäkuussa kahvilaa pitää Emma

"Moikka! Mun nimi on Emma. Olen 17-vuotias lukiolainen ja olen alkukesän töissä Taiston kesäkahvilassa. Tykkään vapaa-ajallakin leipoa, minkä takia paikka on mieluinen. Eniten tykkään tehdä kaikenlaisia makeita leivonnaisia. Odotan innolla mukavia ja toivottavasti aurinkoisia kesäpäiviä :-)"

Emma on nyt ehtinyt olla töissä viikon ajan, ja tähän mennessä työ on ollut kivaa. Emma on päässyt kokeilemaan myös uusia juttuja, esimerkiksi voisilmäpullia hän ei ollut ennen leiponut. Yhden testierän jälkeen pullat ovat onnistuneet loistavasti, ja saaneet paljon kehuja asiakkailta.